Nuottaniemen eläinlääkäri

Anestesiatoimenpide

Kissan sterilaatio/kastraatio /kasvainten poistot / hammaskivenpoisto/ koiran kastraatio

 

Tässä hieman tietoa mitä anestesiassa tehtävissä toimenpiteissä tapahtuu. On tärkeää että eläin on ravinnotta n.10 tuntia ennen toimenpidettä.
Vastaanotolla laitetaan ensin lihakseen esirauhoittava/nukuttava lääkitys, yleensä yhdistelmä kahta eri lääkettä.

Kun eläin on rauhoittunut laitetaan sille kanyyli, jonka kautta annetaan nesteytystä anestesian ajan.
Nukutusainetta annostelleen sitten tarpeellinen määrä kanyylin kautta.  Monissa leikkauksissa käytetään lisänä  myös paikallispuudutusta.
Suoneen laitettava lääke on nopea ja lyhytvaikutteista, jolloin herääminen on  myös nopeaa.

Nukutetulle eläimelle annetaan koko leikkauksen ajan lisähappea ja se pidetään lämpimänä lämpötyynyllä ja peitteillä. Anestesian aikana veren happipitoisuutta ja pulssia valvotaan pulssioksimetrin avulla.

Lopuksi myös laitetaan alkulääkityksen vasta-aine, mikä myös nopeuttaa heräämistä.

Tyttökissojen leikkauksissa tavallisismmin käytetään kolmen lääkkeen yhdistelmää , jota  ei voida kumota vasta-aineella kokonaan, vaan osittain. Siksi kissa nukkuu/on tokkurainen selvästi pidempään kuin muilla lääkeyhdistelmillä. Kissalla käytetään lisänä myös suoneen annosteltavaa anesteettia. 
Kollilla esilääkityksen jälkeen nukutusta ylläpidetään suoneen laitettavalla anesteetilla ja käytetään myös paikallispuudutusta. Kollit heräävätkin toimenpiteestä huomattavasti nopeammin, koska lääkeyhdistelmä on hieman erilainen kuin tyttökissoilla. 

Kivuliaammissa toimenpiteissä (kastraatiot, sterilaatiot)annetaan jo alkulääkityksenä injektiona keskushermostoon vaikuttavaa kipulääkettä sekä tulehduskipulääkettä, jota jatketaan kotona muutamien päivien ajan.

Kotiin voi lähteä kun eläin on selvästi herännyt ja pystyy kävelemään.