Nuottaniemen eläinlääkäri

KOIRAN/KISSAN  LÄÄKEKAAPPI

1. Allergiset reaktiot

Erilaiset ympäristön allergeenit, lääkkeet,  pistävät hyönteiset jne. voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Oireina ovat useimmiten turvotukset pään alueella  (silmäluomet, kuono, korvat jne.) sekä alueiden voimakas kutina. Urtikariassa  paukamia nousee iholle laajoillakin alueilla. Myös oksentelua voi esiintyä. Jos koira on hyvin väsynyt, veltto tai hengitys tuntuu vaikeutuneen, on hakeuduttava eläinlääkäriin välittömästi.

Usein jos kyseessä ei ole selvä hyönteisen pisto, voi allergisen reaktion  aiheuttanut allergeeni jäädä selvittämättä. Epäiltäessä lääkettä reaktion aiheuttajaksi, on lääkitys keskeytettävä ja otettava yhteyttä hoitavaan lääkäriin tai päivystykseen, jos lääke on välttämätön koiran sairauden kannalta.

Lievemmissä tapauksissa voidaan koittaa vähentää turvotusta ja kutinaa kortisonilääkkeiden avulla. Toisaalta useimmat pikkuturvotukset laskevat itsekseenkin. 

Ilman reseptiä on saatavilla  apteekista Kyypakkaus hydrokortisoni 50 mg . Kortisoneja annostelllan yleensä melko suuria annoksia kun kyseessä on allerginen reaktio johon liittyy voimakasta turvotusta. Hydrokortisonin annos on 2,5-10mg/kg .  Lääkkeiden korkein pitoisuus veressä saavutetaan 1-2 tunnin kuluttua eli jos olet antanut maksimiannosta pienemmän annoksen voit antaa lääkettä lisää, jos turvotus ei ole lähtenyt laskemaan tai kutina vähenemään.

Kortisonien annostelu näin kertaluonteisesti ei yleensä aiheuta minkäänlaisia sivuvaikutuksia koiralle. Josku turvotus palaa useammankin tunnin jälkeen, voit silloin toistaa annoksen.

Käärmeenpureman aiheuttama reaktio rippuu myrkyn määrästä elimistöstä, koiran koosta ja yleisestä terveydestä sekä pureman paikasta. Koiran ei saa antaa itse liikkua vaan sitä on kannettava. Tärkeää käärmeenpureman hoidossa on eläinlääkärillä annettava nestehoito.

Kortisonin käytöstä käärmeenpureman yhteydessä on jakanut mielipiteitä. Alla olevassa tutkimuksessa todettiin kuitenkin ettei kortisonin annosta käärmeenpuremaan ollut hyötyä, mutta ei haittaakaan. Älä kuitenkaan anna kipulääkkeitä purrulle koiralle.

http://www.actavetscand.com/content/pdf/1751-0147-52-26.pdf

Ampiaisen  pistot eivät yleensä vaadi mitään lääkitystä, ellei koiralle ole kehittynyt niiden  myrkyille yliherkkyyttä tai pistoja on monia. Kipua lievittämään voi käyttää kylmäpakkausta tai kortisonivoidetta- tai liuosta. Tarvittaessa  hoitona on kortisonitabletit tai vaikeimmissa tapauksissa hakeutuminen eläinlääkärin hoitoon (velttous, vaaleat limakalvot, raju oksentelu jne.).

2. Kipu

Tavallisimmin kipulääkkeitä käytetään koiralla raajojen ja selän kiputiloissa sekä puremien ja törmäysten aiheuttamien ruhjeiden yhteydessä. Koiralle voidaan antaa mm. seuraavia ihmisten apteekista saatavia tulehduskipulääkkeitä:

Ketoprofeeni 0,25 - 1 mg/kg/vrk ,  asetosalisyylihappo (Disperin) 10mg/kg 2 kertaa vrk:ssa. Käyttöä omatoimisesti ja ihmisille lähinnä tarkoitettujavalmisteita suositellaan maksimissaan kolmen - viiden päivän ajaksi.
Kissa on herkkä kipulääkkeiden sivuvaikutuksille. Älä anna asetosalisyylihappoa ollenkaan.Kissalle käy ketoprofeeni, mutta vain kerta-annos. Ei useampaa päivää.

Kaikki tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa vatsan ärsytystä ja oksentelua, mutta eivät yleensä kertaluonteisessa tai lyhytaikaisessa käytössä.
Molemmat lääkkeet voivat aiheuttaa vaurioita mahanlimakalvolle ja ne pidentävät verenhyytymisaikaa.

 

3. Ripuli

kts. kohdasta Koiran ripulin hoito

Ripuli on melko tavallinen koirien vaiva, joka voidaan hoitaa kotona .Jos koira  kuitenkin on  kuumeinen, ruokahaluton,  selvästi kivulias tai  ripuli on veristä , kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Samoin silloin kun  on kyse pienestä pennusta tai jotain kroonista sairautta sairastavasta eläimestä.

Ripuli hellittää yleensä vuorokauden sisällä itsekseenkin. Koiralle voidaan tarjota hyvin vedessä keitettyä puuroriisiä esim. seillä, kanalla tai laihalla jauhelihalla höystettynä. Pienempiä annoksia useamman kerran päivässä. Tai omaa ruokaa mutta vain noin kolmasosa normaalista annoksesta.
Kissan voi antaa syödä vain kuivaa muonaa omaan tahtiinsa kuten tavallisesti.Kostean ruuan voi jättää pois. Sisäkissojen ripulit liittyvät usein sen saamaan ruokaan ja kannattaakin miettiä toistuvien ripulien ja ruokavalion yhteyttä. Tai jos ripuleja on kovin usein, kannattanee asia tutkia eläinlääkärillä.

Lisänä voidaan käyttää apteekista saatavia ripulilääkkeitä . Pakkauksissa yleensä on ohjeet vuorokauden hoitoa varten, mutta niitä voidaan käyttää  useampiakin päiviä , jos eläimen  kunto on muuten hyvä ja tilanne on menossa parempaan suuntaan.

 

4. Iho

Haavat

Likaisen haavan puhdistus kannattaa aloittaa huuhtelemalla haavaa runsaalla vedellä, niin että kaikki roskat ja hiekka tulevat pois. Sen jälkeen se kannattaa käsitellä  esim. Betadine paikallisantiseptilla (laim. 1:3) , Clorexyderm sprayllä  tai AniDes haavasuihkeella. Kaikkia saa apteekista ilman reseptiä. Myös Bacibact voidetta voi käyttää.
Jos haava kuitenkin alkaa märkiä hoidosta huolimatta, on syytä keskustella eläinlääkärin kanssa.

Anturoissa olevat pienemmätkin haavat on joskus parempi ompeluttaa, koska ne paranevat näin hoidettuna yleensä nopeammin. Anturaan astuessa kohdistuva paino avaa parantumassa olevaa haavaa uudestaan.

Suojaa aina haava nuolemiselta ja ulkona likaantumiselta !

 

Pinnallinen pyoderma eli ihotulehdus

on yleensä stafylokokin aiheuttama. Ihossa on silloin yksittäisiä tai useampia punoittavia länttejä, rupia tai erilaisia näppyjä . Vatsan karvaton alue ja sisäreidet ovat  tavallisia paikkoja. Joskus voi olla vain yksi paikallinen leviävä alue, joka märkii (hot spot) (lisätietoja kohdasta" Kutiseva koira")

Pienehköillä alueilla  käyvät esim.  Betadine (laim. 1:3-4), MalAcetic suihkehoitoaine ,  Clorexyderm spray tai geeli ,  Vetericyn VF haavasuihke/geeli. Laitetaan  2-3 kertaa päivässä, kunnes iho on siisti. Myös Sibicort/Duocort voide käyvät varsinkin kutiseviin alueisiin. Jos selvää paranemista ei tapahdu 3-4 päivässä, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Jos oireita on laajalla alueella, esim. koko selässä, on syytä pestä koira  Douxo Pyo, Etiderm tai MalAcetic  shampoolla kerran päivässä kolmen päivän ajan ja sen jälkeen muutaman päivän välein kunnes iho on  parantunut. Käytä myös hoitoainetta.  Tämä tapa lienee järkevää vain lyhyt turkkisella koiralla. Shampoon täytyy antaa vaikuttaa n. 10 min.

Antibioottikuuri on varmaankin tarpeen pitkäkarvaisella rodulla laajempien ihoalueiden ollessa kyseessä.

Esim. tassujen pohjassa on monilla koirilla  kosteilla keleillä tai kovalla hangella kutiavaa, punoittavaa ihotulehdus. Pesut esim. Douxo Pyo:lla tai käsittely AniDes haavasuihkeella. Jos kutina on kova, voi lisäksi käyttää Hydrocortison voidetta 1-2 kertaa päivässä.  
Ennaltaehkäisemään tassujen ihon ja anturoiden kuivumista ärtymistä voi käyttää jotain tassuvoidetta. 

Karvaisilla koirilla voi tulla silmien valumisen ja rähmän tarttumisen  takia ihotulehdus  silmän alle. Kovettunut rähmä on syytä hautoa irti lämpimällä vedellä ja kuivata sen jälkeen iho varovasti painelemalla. Ei saa hangata. Ihotulehduksen hoitoon voi käyttää  2-3 kertaa päivässä ohuelti  Sibicortia tai Bacibactia voidetta tai pyyhkiä AniWipes pyyhkeillä. Varotaan laittamasta voidetta silmään.

Silmänalusihoa suojaamaan voi käyttää esim. valkovaseliinia, jolloin kosteus ei pääse ärsyttämään ihoa.

Ihotulehdusten ja haavojen hoidossa on tärkeää, ettei koira pääse nuolemaan tai raapimaan aluetta ja aiheuttamaan lisää vaurioita. Eikä alue saa päästä ulkona likaantumaan. Käytä suojaamisessa  kauluria, tassusukkia tai itse tehtyä kangaspaitaa.

 

Punkit

Kun punkin poistaa ihosta 24 h kuluessa sen kiinnittymisestä, ei se yleensä ehdi siirtämään bakteereita koiraan.  Alueelle jää yleensä reikä, jonka ympärillä iho on ärtyneen näköinen. Reiän päälle kannattaa tiputtaa esim. Betadinea , AniDes haavasuihketta. Joskus paikalle voi nousta märkäpää, jonka voi varovasti puhkaista ja hoitaa  edellä mainituilla liuoksilla.

Koirilla punkin aiheuttamat borrelioositapaukset ovat melko harvinaisia eikä niihin liity  rengasmaista aluetta, joita ihmisillä nähdään. Punkkien ehkäisy on tärkeää, jottei koira kuljeta punkkeja omistajiinsa, jotka sairastuvat borrelioosiin huomattavasti helpommin.

Ehkäisemiseen saa apteekista tuotteita ilman reseptiä tai eläinlääkärin reseptillä.

 

5. Silmätulehdukset

Varsinaisia silmävoiteita tulehdukseen ei saa ilman reseptiä. Silmä on myös yleensä hyvä tutkia sarveiskalvovaurioiden varalta, varsinkin jos vain toinen silmä oireilee. Ensiapuna, ja jos ei mitenkään pääse käymään eläinlääkärillä, voi käyttää jotain silmävettä. Sillä huuhdellaan silä kaatamalla silmävettä pullosta kunnolla silmäluomein allekin.  Tämän voi toistaa kolmasti päivässä. Joskus lievä tulehdus voi hoitua kokonaan tälläkin tavalla.

Jos silmä on kuitenkin voimakkaan punoittava, valonarka ja kivuliaan tuntuinen, on syytä mahdollisimman pian tutkituttaa se.

Omia silmävoiteita ei kannata käyttää, varsinkaan jos ne sisältävät kortisonia, sillä ne voivat pahentaa silmässä mahdollisesti olevaa sarveiskalvovauriota.

 

 

6. Korvatulehdukset

Varsinaisia korvatulehduslääkkeitä ei saa ilman reseptiä. On kuitenkin tärkeä puhdistaa likainen ja tulehtunut korva huolellisesti. Korvakäytävään kaadetaan korvahuuhdetta niin paljon kuin sinne menee ja hierotaan hyvin, mutta varovasti minuutin ajan. Toistetaan kunnes korva on puhdas ja sitten muutaman päivän välein, kunnes pääset näyttämään korvaa eläinlääkärille.
Jos käytävässä on paljon karvoja, on hyvä nyppiä niitä ainakin jonkun verran pois ellei korva ole kovin kipeä . Tärkein on kuitenkin huolellinen puhdistus. Älä kaiva tulehtuneessa korvassa vanupuikoilla, jotka rikkovat helposti korvakäytävän ärtynyttä pintaa. Anna koiran ravistaa lika ulos ja kuivaa varovasti pumpulilla.

Kissalla pitää ottaa huomioon myös korvapunkkien mahdollisuus. Erite on korvassa yleensä ruskeaa ja kuivaa. Kutinan määrä on vaihteleva. Lääkityksenä on esim. reseptilääke Stronghold.

Hyviä huuhteita tulehtuneeseen korvaan ovat esim.

Epi-otic tai MalAceticOtic. Tappavat myös bakteereita ja hiivoja. Kuten Vetericyn VF korvahuuhde.
Anivox korvahuuhteen vaikuttavat aineet on saatu pihkasta. Sitä voi myös käyttää vaikka epäillään tärykalvon olevan rikki. Ei ärsytä keskikorvaa. 
MalAceticOticin teho perustuu etikka-ja boorihappoon. Pitää korvakäytävän pH:n happamana , minkä pitäisi estää useimpien bakteerien ja hiivojen kasvun. Sitä voi käyttää myös ihon tulehdusalueisiin ja haavoihin. Samoihin aineisiin perustuu Vetcare korvapuhdiste.

Otoclean on hyvä herkille korville, viskoosimpi ja melkein hajuton. Irrottaa hyvin kuivaa likaa.  Samoin herkille korville on hyvä CleanAural sensitive. Myös Vetriderm sarjassa on oma huuhteensa.

 

Korvahuuhtelua tai tippojakaan ei saa käyttää, jos epäilee, että tärykalvo on rikki, paitsi MalAceticOticia ja Anivoxia. Se kuitenkin on melko harvinaista ja liittyy lähinnä usein toistuviin ongelmiin korvassa tai keskikorvan tulehdukseen.