Nuottaniemen eläinlääkäri

KOIRAN  AKUUTIN RIPULIN HOITO

 

Ripuli sattuu aivan varmasti jokaisen koiran kohdalle jossain vaiheessa. Ripuli on yleensä kiusallinen, mutta samalla usein suhteellisen vaaraton. Aiheuttajina voivat olla erilaiset virukset, bakteerit tai niiden toksiinit. Varsinaiset bakteerien aiheuttamat ripulit ovat kuitenkin melko harvinaisia.   Ripulia aiheutuu ehkä tavallisimmin ravinnon äkillisistä muutoksista (ruuan vaihto, raakaluut, erilaiset  herkut, ihmisten ruuat, tms. mihin koira ei ole tottunut) ja siitä seuraavasta suoliston bakteerikannan häiriöstä. Stressiherkkä koira voi reagoida myös ripulilla erilaisiin tilanteisiin. Silloin monasti ripuli on kertaluonteinen , eikä jatku sen pidempään.

On erilaisia ohjeita/mielipiteitä  pitääkö koiraa pitää paastolla ripulin aikana. Alla olevat ohjeet on laadittu lähteenä olevan WSAVAn kongressissa esitetyn luennon  mukaan, jossa totaalipaastoa ei suositella. Toki paastoon perustuvaa käytäntöäkin voi noudattaa eli pidättäydytään ruuan annosta n. 12 h.

Koiran ripulia voi hoitaa seuraavasti:

·         Vähennetään aluksi  koiran päivittäinen ruokamäärä viidennekseen sen normaalista määrästä (energiantarpeesta).

·         Lisäksi voidaan antaa apteekista ilman reseptiä saatavia ripulilääkkeitä esim. Attapekt/ Inupekt forte /Canikur  ja/tai Canius maitohappobakteereita ,annetaan 1-4 pv. Anna mieluummin  yläkanttiin kuin liian alhaisella annoksella.

·         Ruuan olisi hyvä olla hyvin sulavaa ja vähärasvaista. Kotiruoka vaihtoehtona esim. 2/3 vedessä 40 min  keitettyä puuroriisiä ja 1/3 raejuustoa/kanajauhelihaa. 
  Valmisruokia eläinlääkäriasemilta esim. Royal Canin gastro intestinal low fat  tai Hills i/d.
  Omakin laadukas kuivaruoka voi käydä, jos sitä annetaan selvästi vähemmän (muutamia nappuloita mauksi) , useammin ja vaikka riisiin sekoitettuna (saadaan   rasvapitoisuutta alemmas). Monissa varsinkin  pikkukoirille tarkoitetuissa tai aktiivisen koiran  kuivaruuissa on aika korkea rasvapitoisuus. 

·         Pieni annos 3-5 kertaa /pv:ssä.

·         Ruokamäärää suurennetaan kun tilanne helpottuu ja siirrytään sitten vähitellen normaaliin ruokailuun.

Jos ripuliin liittyy jatkuvaa oksentelua, on syytä pidättäytyä ruuan antamisesta kunnes pahin vaihe on ohi. Vettä kannattaa yrittää kuitenkin tarjota pieniä annoksia usein. Sitten ruokaa muutama tl kerrallaan kokeillen.

Mikäli ulosteessa on vähän löysyyttä, ei erityistä dieettiä välttämättä tarvita, vaan vähennetään normaali ruuan määrää päiväksi pariksi tai annetaan Royal Canin Gastrointestinal ruokaa. Lisäksi voidaan antaa jotain ym.  ripulilääkitystä.

Ripuloiva lemmikki on syytä viedä eläinlääkäriin, jos eläimellä on yleisoireita, alilämpöä, kuumetta, veristä ulostusta, kipuja, kouristuksia tai jos häiriötila jatkuu yli kolme vuorokautta ilman, että on mennyt parempaan suuntaan.Seuraten tietysti koiran yleisoireita. Jos kunto vain heikkenee, on syytä mennä eläinlääkäriin nopeammin.  Tai jos varsinkin pienemmällä koiralla ripuliin liittyy  oksentelua. Silloin voi elimistön kuivuminen aiheuttaa vakavan ongelman.

Pelkkä ripulointi voi  myös vaatia eläinlääkärikäynnin jos lemmikki on pentu, ikääntynyt tai sillä on jokin krooninen sairaus.

 

Lähde:

Nick Cave :  Dietary Approach to Gastrointestinal Disorders--Acute Gastroenteritis,  WSAVA Congress  2010

 http://www.vin.com/proceedings/Proceedings.plx?CID=WSAVA2010&Category=&PID=56179&O=Generic