Nuottaniemen eläinlääkäri

KUTISEVA KOIRA/KISSA

1. likainen turkki ja iho
2. kuiva iho                                                
3.
ulkoloiset
4.
ihotulehdukset: pinnalliset/syvät
5. allergiat: atopia/ruoka-aine

 

1. Likainen turkki ja iho

Vanha ohje koiran pesemisestä vain 1-2 kertaa vuodessa kannattaa jo unohtaa. Koiraa voi ja pitää pestä kun se on likainen. Ihoon kertyvä lika, pöly, hilse ja tali voivat aiheuttaa kutinaa. Turkki tuntuu rasvaiselta ja haisee tunkkaiselta. Ihohuokosten pitäminen puhtaana pitää turkin kunnossa . Kutina johtaa raapimiseen ja raapiminen rikkoo ihoa ja altistaa koiran siten ihotulehduksille.

Pitkäkarvainen kissa vaatii myös monasti pesemistä, jotta turkki pysyy puhtaana ja takkujen muodostuminen vähenee. Kissa kannattaa totuttaa jo pennusta pesuun ja harjaamiseen.
Lyhytkarvaisellekin kissalle voi alkaa muodostua takkuja jos kissa on niin lihava, ettei se pysty puhdistamaan turkkiaan itse. Varsinkin selän päällä oleva alue vaatii kissalta ulottuvuutta ja onkin paikka joka monasti on lihavammalla kissalla hilseilevä, rasvaisen oloinen  ja karvat ovat takkuuntumassa. Myös vanhemmilla kissoilla voi olla esim. nivelrikon takia vaikeuksia pitää itseään puhtaana. 
Alue on syytä harjata säännöllisesti irtoavista karvoista ja pestä tarpeen mukaan. Kissoille on olemassa myös kuivashampoita, joilla voidaan puhdistaa kissoja joita ei vedellä saa pestyä.

2. Kuiva iho

Kutinaa, hilseilyä, katkeileva karva, himmeä turkki.

Syitä monia:

 •  liiallinen pesu, väärät aineet, huono huuhtominen
 •  liian kuumalla kuivaaminen
 •  liian vähän rasvaa ruuassa tai huono laatuista. Kuivamuonassa >15%  olisi  hyvä.                                                              
 •  kuiva huoneilma, lämmitys talviaikaan
 •  toisilla roduilla taipumus kuivaihoisuuteen
 •  liiallinen uiminen kesällä
 •  endokrinologiset sairaudet  esim.Cushingin tauti  (kortisolin liikatuotanto)  tai hypotyreoosi (kilpirauhasen vajaatoimnta). Näissä myös muita   tyypillisiä oireita 
 • primaari seborrhea

  Selvitetään mahdollisuuksien mukaan mistä on kyse ja korjataan asia. Lisänä voidaan käyttää alla olevia aineita nopeuttamaan ihon normalisoitumista.                   

Hoito:

Kuivan ihon hoitoon sisäisesti rasvahappovalmisteet  helokki-, hampunsiemen, rypsi- ja kalaöljyt ym. öljyt tai niiden yhdistelmät. Tuotteita saa eläinkaupoista ja apteekeista.  Kaikilla valmisteilla ensimmäiset 6 vkoa voi annos olla kaksinkertainen.
Katso että käyttämässäsi tuotteessa ei ole rasvaliukoisia A ja D-vitamiinia, jotta vältät niiden yliannostuksen eli kalanmaksaöljy ei ole sama kuin kalaöljy.

Minkälainen yhdistelmä yllä olevia öljyjä on paras, on vielä epäselvää.
Kestää useampia viikkoja ennenkuin tulosta saadaan näillä aikaiseksi.Atooppiselle, kutisevalle yhdistelmä kalaöljyä ja helokkiöljyä/hampunsiemnöljyä olisi ehkä  parempi kuin kumpikaan erikseen.

Eri tyyppisenä vaihtoehtona löytyy ihon kautta laitettava Dermoscent ampulli. Käytetään kuten punkin häätöaineita. Leviää ihossa talin mukana. Hoitojakso on  8 vkoa annosteltuna kerran viikossa ja jatkossa 3 kk:n välein. Se on hyvä esim. kissoilla, joilla selän alueella himmeä karva ja hilseilyä. Voidaan levitää myös muualle kuin selän alueelle.
http://www.pharmaxim.com.serverx.songnetworks.se/pharmaxim_fi/produktinfo_fi/receptfria_produkter_fi/dermoscent_fi/dermoscent_fi.htm

Kosteutta iholle voi saada shampoilla ja hoitoaineilla.Varsinkin aluksi kanattaa koira pestä hyvin, jos aiemmasta pesusta on pidempi aika.Likainen turkki jo sinänänsä voi olla kutiseva.  Kostuttavia hoitosuihkeita voi sitten käyttää myös ilman pesua vaikka päivittäin.

Kosteuttava, hoitava shampoo  esim. Virbac Epi-Soothe, Ermidra, Allermyl ,DouxoCalm  tai joku esim. kaurajauhopohjainen shampoo kuten DermAlley .
Pinnallinen kostutus pesun jälkeen  esim. Humilac suihke, Ermidra suihke, Virbac Allermyl lotion tai DermAllay Oatmeal spray. Spray valmisteita voi ruiskutella päivittäin myös kuivalle iholle. 

Primaari seborrhea (kuiva tai rasvainen) on krooninen hilseilysairaus, jota ei voida parantaa, mutta saadaan pysymään kurissa pesuilla ja kostuttavilla hoidoilla.Ota yhteyttä eläinlääkäriin. 

Tärkeää on aina estää eläintä itse rikkomasta ihoaan lisää, ennen kuin saadaan vaikutusta yllä olevilla aineilla !!!!
Hanki jostain kauluri tai laita jonkinlainen suojapaita.


3. Ulkoloiset

Tunnistetaan mikroskoopilla tai paljain silminkin.


Täit  

Korvien taustat on tyypillinen paikka.  Muutaman mm pituisia, tumman ruskehtavia, verta imeviä  loisia, jotka ovat kiinni ihossa.
Munat kiinnittyvät karvoihin ja näyttävät hilseeltä, mutta eivät irtoa. 

Kapi (syyhy)  varsinkin alueilla, joissa paljon supikoiria tai kettuja. On  helposti tarttuva.

Ihossa on hilseilyä,  voimakasta kutinaa. Kapia tutkittaessa täytyy raaputtaa näyte  verinahasta asti koska syyhypunkit elävät ihon pinnan  alla, jossa kaivelevet käytäviä. Niitä voi olla kuitenkin  vaikea löytää raapenäytteestä.
Syyhypunkit voivat aiheuttaa oireita myös ihmisen iholla, esim. ranteissa punoittavia juovia/näppyjä

Korvalehdenreunoissa on tyypillisesti kutinaa ja hilseilyä .

Muut ulkoloiset (väive, hilsepunkki,korvapunkki, sikaripunkki) eivät aiheuta juurikaan kutinaa. Löydetään mikroskooppisella tutkimuksella.

 

4. Ihotulehdukset

Tavallisin aiheuttaja on stafylokokki bakteeri.
Ihoon ilmestyy kutisevia rengasmaisia länttejä, hilseilyä, rupia, punoitusta, näppyjä. Hyvin erilaisia ilmenemismuotoja.Voi olla vain yksikin pienehkö alue.


Kuvissa olevat tulehdukset hoituvat hyvin paikallishoidoilla.

Iho-oireita voi olla vaikea havaita alkuvaiheessa pitkän karvan seasta, mutta aiheuttavat usein kutinaa ja koira nuolee tai raapii ihoaan.
Pitkäkarvaisella koiralla tavallinen pitkään kosteana pysyvällä alueella, kuten mahanalus, sisäreidet ja rinta sekä  etujalkojen sisäpinnat.

Kesäisin paljon uivilla koirilla ovat ihotulehdukset tavallisia . Ne kannattaa huuhtoa ainakin merivedessä aina uinnin jälkeen ja pestä shampoolla  ajoittain puhtaaksi vedestä tulevasta savesta ja liasta. Kostuttavia ja ihoa suojaavia hoitoaineita kannattanee ruiskia mahdollisimman usein (kts. yllä)

Myös takkujen alla voi muhia ihotulehdus, joten on tärkeää pitää turkki takuttomana. Jos et saa takkua kammalla auki, voit yrittää ensin "halkoa" sen saksilla ja sitten yrittää kammata. On olemassa myös takkuharoja, jotka leikkaavat takun auki.

Tulehdukset jaotellaan esim. niiden syvyyden mukaan..

1) Pinnalliset tulehdukset esim.

- Follikuliitti eli karvatupentulehdus
- Impetigo eli märkärupi , karvattomalla alueella, tavallisimmin pennuilla
- Hot spot eli pinnallinen, märkivä ihotulehdus

2) Syvät tulehdukset esim.

- Selluliitti eli sidekudoksen tulehdus
- Furunkuloosi eli "paiseinen" ihotulehdus

 

Tärkeintä on  ,että iho on puhdas, kuiva ja että se suojataan nuolemiselta ja raapimiselta. Karvan leikkaaminen lyhyeksi on myös monasti tarpeen.Jos et itse saa turkkia leikattua,varaa aika trimmarille joka voi hoitaa turkin.  Tassuissa olevat tulehdukset on syytä suojata ulkoillessa lialta ja kastumiselta sukilla ja muovilla. 

      

Hoitona pesut tai kylvetys desinfioivalla shampoolla sekä paikallishoitovalmisteet.

 

Antibioottikuuri on tarpeen jos  tulehdus leviää tai ei näytä reagoivan paikalliselle hoidolle,  väh. 3 vkoa. Joskus jopa 3-4 kk.

Ihon on oltava ollut täysin kunnossa jo 1 vkoa ennen kuurin lopettamista. 
Antibioottia käytetään aina syvissä tulehduksissa pitkinä kuureina ja mahdollisen resistenssimäärityksen jälkeen. Tosin iholta määritys voi olla haastavaa.

 
Hot spot  eli pinnallinen märkivä ihotulehdus on melko tavallinen vaiva.

Seurausta yleensä koiran raapimisesta tai hampailla naksuttelusta. Alkuna voi olla joku hyönteisen purema tai näppy, mikä tahansa kutinaa aiheuttava tekijä. Raapiminen rikkoo ihon pinnan ja bakteeri aiheuttaa tulehduksen. Voi hyvinkin nopeasti näyttää tosi pahalta.

Märkä liimaa yleensä karvan paakuksi. Kun alueen pesee karvat voivat irrota tulehtuneelta alueelta ja iho on punoittava ja voi  tuntua paksuuntuneelta. Alue voi olla pienen kolikon tai kämmenen kokoinen tai suurempikin.

Tärkeää on estää  raapiminen tai nuoleminen käyttämällä kauluria, suoja-asua tai sukkaa .

 

Karvaisilla koirilla voi tulla silmien valumisen ja rähmän tarttumisen  takia ihotulehdus  silmän alle. Kovettunut rähmä on syytä hautoa irti lämpimällä vedellä ja kuivata sen jälkeen iho varovasti painelemalla. Ei saa hangata.
Ihotulehduksen hoitoon voi käyttää  2-3 kertaa päivässä ohuelti Sibicortia , Bacibact voidetta, AniWipe pyyhkeitä. Varotaan laittamasta mitään silmiin.
Karvoja voi myös lyhentää leikkaamalla, mutta katso etteivät leikatut karvanpäät sojota silmään. Tai ajella karvat silmän alta lyhyeksi trimmerillä. Halpoja pikkutrimmereitä saa parilla kympillä eläintarvike liikkeita tai nettikaupoista.

Silmänalusihoa suojaamaan voi käyttää esim. valkovaseliinia tai Bepanthen-voidetta, jolloin kosteus ei pääse ärsyttämään ihoa.
Myös perunajauhon hierominen kosteisiin karvoihin parin päivän välein voi auttaa kontrolloimaan kosteutta ja hajua joka muodostuu karvoihin. Karvat kammataan jauhon jälkeen tiheällä kammalla päivittäin, jotta jauho ei paakkuunnu.
Naamakarvojen pesu päivittäin vedellä, auttaa myös estämään hajun muodostumista ja rähmän tarttumista.
Karvojen ajelu trimmerillä aivan silmän sisäkulmasta, helpottaa hoitamista ja estää karvojen paakkuuntumista.

Myös lyhytkuonoisilla, poimunaamaisilla koirilla tulee herkästi hautomisen seurauksena ihotulehdus silmän alle. Niillä voidaan käyttää samoja voiteita. Ennaltaehkäisynä kannattaa kuivata iho päivittäin  tai voidaan käyttää myös esim.AniWipe pyyhkeitä. Niitä saa apteekista.
Myös korkkiruuvihäntäisen koirarodun hännän tyveen kannattaa kiinnittää huomiota. Alue puhdistetaan säännöllisesti, jotta kertyvä lika ei tulehduta ihoa.

Tassunpohjat voivat tulehtua kosteilla keleillä. Jos pohjissa paljon karvaa, leikkaa se lyhyeksi. Likaiset tassut kannattaa ensin pestä kunnolla ja kuivata varovasti. Tassun pohjat on suojeltava nuolemiselta ja kosteudelta. Hoitoon voi käyttää desinfioivia shampoita  (DouxoPyo). 
 
Myös Malassezia hiiva voi aihettaa ihotulehdusta. Hiivamainen haju, talimainen ihon pinta, paksuuntunut iho , karvattomuus ja kutina. . Joillain roduilla sitä esiintyy enemmän esim. westie, mäyräkoira, basset, englannin setteri.
Sitä esiintyy iholla myös  erilaisissa hautovissa, kosteissa ihoalueissa, kuten varpaan välit, muut ihopoimut , jne. Usein ovat sekainfektioita, jossa hiivan lisäksi stafylokokki bakteereita. Hiivaa  löytyy myös usein ulkokorvan tulehduksissa. Tavallisimmat reseptilliset korvatipat tehoavat hiivaan.

4. Allergiat

Iho kutisee vaikka näyttää terveeltä, punoitusta  rapsuttelusta ja sekundaarisena ihotulehduksia. Hoidetaan ensin ihotulehdukset pois  ja katsotaan kutiseeko iho  vielä. Pelkät toistuvat korvatulehdukset, vaikka kutinaa ei muuten juuri olisikaan, voivat olla allergian aiheuttamia.
Loishäätö kannattanee tehdä varmuuden vuoksi, jos on mitään epäilyä ulkoloisista, ennen kuin lähdetään pitkällisiin ruokavaliokokeiluihin tai lääkitykseen.

 

Atooppinen allergia

Yliherkkyysreaktio hengitetyille tai ihonläpi saaduille allergeeneille. Atooppisen ihon puolustusmekanismeissa on vikaa, jolloin allergeenit läpäisevät ihon. Voi olla kausittaista esim. siitepölyt.
Alkaa yl. 6kk-6v. iän välillä.Tavallisimmin 1-3v.
Oireina kutinaa , ihon punoitusta ja sekundaarisia iho- ja korvatulehduksia.Karvattomuutta nuolemien seurauksena.

 

Ruoka-aine allergia

Voi alkaa missä iässä tahansa, myös ihan vastavieroitetulla pennulla.
Vanhemmalla koiralla yleensä ruoka-aine, jota on syönyt vuosia. Siinä ei ole kausittaisuutta.

Kutinaa ja iho- sekä korvatulehduksia.  Aika samanlaista kuin yllä atopiassa.
Ruuansulatuskanavan oireita ilmenee n. 20-30%:lla  koirista.

Oireiden perusteella voi olla vaikea erottaa edellämainittuja allegioita.

 

Kosketusallergia (harvinainen)

Lääkeaineallergiat
esim. korvatipalle, iho kuoriutuu ohuina liuskoina korvalehdistä

 

Hoidosta lyhyesti

1) Ruoka-aineallergiat/yliherkkyydet /reaktiot

Oireilut ruoka-aineille eivät kaikki ole immuunivälitteisiä, joten verinäytteitä ei suositella ruoka-aineiden aiheuttamien ongelmien tutkimiseksi.
Ainoa keino on ruokavalio kokeilut, omatekoinen tai valmisruoka. Tavallisimpia allergian aiheuttajia ovat eri proteiinit, soija, vehnä, maidon proteiinit.

Ideana on syöttää koiralle/kissalle  ruoka-aineita, joita  se ei ole ennen syönyt esim. peura, poro, hevonen ja siihen lisänä joku hiilihydraatti (esim. peruna). 

Valmisruokia saa eläinlääkäriasemilta ja eläinkaupoista. sekä kuivana että kosteana.

Joissain ruuissa on allergiaa aiheuttavat  ruoka-aineet pilkottu  niin pieniksi etteivät enää aiheuta reaktioita (eivät toimi allergeeneina) esim. Hill´s z/d tai Royal Canin hypoallergenic.

Minimi kokeiluaika 6-10 vkoa ennen kuin luovuttaa. Muista, että ei mitään muuta kuin allergiaruokaa ei saa antaa , ei puruluita, leivän kantukoita, nameja jne. pilaavat kokeilun annettaessa edes kerran viikossa.

 

2) Atopia

Atooppisen allergian syitä voidaan tutkia verestä tai subkutaanitesteillä. Tuloksisssa voi olla vääriä positiivisia tai negatiivisia sekä  ristireagointia (eri hyönteiset). Luotettavuus riippuu käytetystä menetelmästä. Allergeenejä on  kuitenkin useimmiten  vaikea välttää.Allergiatesteistä hyödytään eniten  silloin , kun aiotaan kokeilla siedätyshoitoa. Vaihtoehtoisesti voidaan aloittaa lääkekokeilu oireiden perusteella.
 • Rasvahappovalmisteet , kts. yllä,: aluksi 2-3 kertaisilla annoksilla; vähentävät tulehdusoireita (varsinkin kalaöljyt) ja laskevat kutinakynnystä. Jos käytät aluksi korkeampia annoksia, älä ota valmisteita joissa A- tai D-vitamiinia yliannostusvaaran takia. Yhdistelmä kala/helokkiöljyä. Myös hamppuöljyä voi kokeilla. 
 • Antihistamiinit (eivät toimi aina kovin hyvin, toimivat ilmeisesti  paremmin yhdistettynä kalaöljyyn/helokkiöljyyn tai lisänä vähentämään kortisonin tarvetta)
    
 • Kortisonit   suun kautta tai paikallisesti esim. suihkeena , liuoksena  tai voiteena
 • Muun tyyppiset paikalliset kutinaa ja tulehdusta estävät valmisteet
 • Kutinaa vähentävät lääkkeet suun kautta tai injektiona
 • Kosteuttavat pesut ja hoitoaineet, tulehduksessa desinfioivat shampoot

Tai erilaisia  yhdistelmiä edellisistä. Parasta olisi jos päästäisiin mahdollisimman paljon paikallishoitoihin. Hoito pitää suunnitella jokaiselle atoopikolle yksilöllisesti. 

Lisäksi iho pidetään puhtaana ja kostutettuna pesuilla ja hoitoaineilla.Hoito on helpompaa myös, jos turkki trimmataan lyhyeksi ja mahdolliset tulehduksen alut ovat helpommin nähtävissä. Pesut myös vähentävät turkissa olevia mahdollisia allergeeneja.

Aina tilanne  ei pysy kurissa kokonaan lääkitykselläkään, vaan ihotulehduksia ja korvatulehduksia tulee ajoittain tai kutina ei pysy täysin poissa. On erittäin haastaviakin tapauksia, joita ei saada kunnolla kuriin ollenkaan. Vaatii omistajalta paljon aikaa ja vaivaa säädellä lääkitystä ja hoitaa ihoa. Kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin säännöllisesti, jotta lääkitys saadaan kohdalleen.Uusia tuotteitakin tulaa ajoittain, joista voi olla apua.  Ei kannata odottaa kunnes iholla on voimakkaita tulehdusmuutoksia, vaan pyrkiä pitämään iho kunnossa säännöllisellä hoidolla.