Nuottaniemen eläinlääkäri

Pentua ostamassa

Koiranhankinta

https://asiakas.kotisivukone.com/files/heti.tarjoaa.fi/tiedostot/koiranhankintaopas/koiranhankintaopas_net.pdf

 

Mitä kysyä kasvattajalta pentua hankittaessa

https://asiakas.kotisivukone.com/files/heti.tarjoaa.fi/tiedostot/koiranhankintaopas/muistilista_pennun_ostajalle.pdf

 

Rotukoira ei ole millään tavalla se ainoa oikea vaihtoehto. Monirotuinen koira on ihan yhtä arvokas ja rakas perheenjäsen. Monasti rotukoirien kasvatuksessa on päädytty sairaaloisiin tuloksiin. Monirotuista/rekisteröimätöntä rotukoiraa koiraa ostaessasi pyri kuitenkin myös  ottamaan selvää pentujen vanhemmista, emän elinolosuhteista ja pentuemääristä sekä  molempien vanhempien terveydestä. Pienirotuisten koirien myynnin helppous  ja niistä saatava tuotto on monelle houkutteleva vaihtoehto ja silloin koiran hyvinvointi on sivuseikkka.  

 

ELÄINTEN HYVINVOINTIKESKUS: Salakuljetettu pentu on usein pentutehtaasta peräisin 

http://elaintenhyvinvointikeskus.azurewebsites.net/hyvinvointi.aspx 

 

 

Rajatarkastuksista huolimatta eläimiä tulee maahan laittomasti. Rajan ylityksen ajaksi koirat saatetaan esimerkiksi rauhoittaa, jotta ne olisivat hiljaa, jolloin ne on helppo piilottaa. Laittomasti maahan tuodut tai pentutehtaasta peräisin olevat pennut ovat yleensä halvempia kuin kasvattajalta ostettaessa, mutta lopulta laiton pentu voi tulla eläinlääkärilaskuineen kalliimmaksi kuin asianmukaisesti kasvatettu pentu.

Jos pentu on tuotu maahan ilman tarvittavia papereita ja rokotuksia, on se palautettava tuontimaahan tai lopetettava. Eli kannattaa ottaa selvää mitä vaatimuksia maahantuodulle pennulle asetetaan. Mieti myös riskiä itsellesi ja muille koiran kanssa tekemisissä oleville ihmisille aiheutuu laittomasti maahntuodusta pennusta, jos sillä todetaan rabiesvirus.

Miksi laittomasti maahan tullutta pentua ei pitäisi ostaa?

 1. Pentuja ja niiden vanhempia ei yleensä ole rokotettu ja madotettu asiaankuuluvasti.
 2. Pennuilla voi olla  vakavia terveydellisiä ongelmia kuten parvovirusta, kennelyskää, penikkatautia, suolistoloisia ja pahimmissa tapauksissa jopa raivotautia jolloin ne vaarantavat myös muiden terveyden.
 3. Pennut ovat usein peräisin pentutehtaista, joissa ei huolehdita eläinten hyvinvoinnista. Eläimet elävät usein ahtaasti, likaisissa oloissa, eikä eläinten perusterveydenhuollosta huolehdita. Pennut on monesti vieroitettu liian aikaisin ja narttuja saatetaan pennuttaa joka juoksusta.
 4. Pentutehtaissa koirat saattavat lisääntyä hallitsemattomasti, jolloin pennun vanhemmat voivat olla lähisukua toisilleen.
 5. Pentujen kysyntä takaa tarjonnan myös jatkossa. Älä siksi osta säälistä.

Hyvin usein laiton koiran- tai kissanpentu on peräisin pentutehtaasta. Pentutehtailua tapahtuu kotimaassakin, mutta yhä useammin pentu on peräisin Venäjältä tai Baltiasta.Monet pentutehtaissa tuotetut koirat myydään Suomessa, erilaisilla myyntipalstoilla olevilla ilmoituksilla.

 

Ole tarkkana ja huomioi seuraavat asiat

 1. Tutustu pennun kasvuolosuhteisiin ja pitopaikkaan. Älä luota myyjään, joka ei päästä ostajaa katsomaan pentuja niiden kasvuympäristöön tai joiden emä ei ole nähtävissä.
 2. Ostajan tulisi huolestua, jos kohtaamispaikaksi ehdotetaan parkkipaikkaa, pentua kaupataan suoraan auton takaluukusta tai pentu luvataan tuoda suoraan ostajan kotiin.
 3. Pentuja kaupataan yleensä lehdissä, joissa ilmoittaminen on ilmaista.
 4. Pennut voivat olla puhdas- tai sekarotuisia koiria ja kissoja. Pienet koirat ovat suositumpia tehtailtavia koiria.
 5. Tee aina kirjallinen kauppasopimus ja tarkasta myyjän henkilöllisyys
 6. Tarkista, että eläimen paperit ovat kunnossa ja sille on tehty asianmukainen rajatarkastus/eläinlääkärintarkastus, jossa on tarkistettu eläimen rokotustodistukset ja identiteetti mikrosirusta tai tatuoinnista. Suomessa kasvattajalta ostetulla pennulla tulee olla rekisteröintipaperit, jotta voidaan varmistua, ettei narttua pennuteta liian usein.
 7. Huomioi, että asiakirjoja myös väärennetään.
 8. Koirassa näkyy sairauden merkkejä kuten väsymystä tai ripulia.
 9. Myyjä saattaa vaatia ostopäätöksen tekemistä heti.

 

 

ILTALEHTI   

Pentutehtailijoita epäillään useista rikoksista:

Koiranpentuja karmeissa oloissa

Perjantai 18.1.2013 klo 06.00 (päivitetty klo 13.50)

 

Henkilöitä epäillään muun muassa eläinsuojelurikkomuksesta ja eläinsuojelurikoksesta, eläinkuljetusrikkomuksesta, kahdesta salakuljetuksesta, kolmesta petoksesta sekä laittomasta maahantuonnista. Heidän epäillään tuoneen koiria ulkomailta vastoin säädöksiä ja rokottamattomina. 

 

Tapausvyyhti on parhaillaan syyteharkinnassa.

Poliisin asiakirjojen mukaan epäillyt ovat tuoneet koiria Suomeen vuodesta 2009 lähtien. Toiminta on ollut pitkäkestoista, toistuvaa ja jatkuvaa. Myyntikanavina epäillyt ovat käyttäneet Tori.fi- sivustoa, Keltaista Pörssiä ja vastaavia myyntipaikkoja netissä.

Ilmoituksista ei selviä, että koirat on tuotu Suomen rajojen ulkopuolelta: muun muassa Virosta, Latviasta ja Liettuasta. Suuri osa myytävistä koirista on pieniä sekarotuisia. Mitään tiettyä rotua tai rotusekoitusta ei ole.

Pahin tapaus keväältä 2012

Epäillyt ovat hyvin tuttuja myös kaupungineläinlääkäri Taija Kuroselle. Hän muistaa tavanneensa heidät ensimmäisen kerran neljä vuotta sitten.

- He kertoivat tuovansa joka viikko Suomeen 4-5 koiranpentua. Siitä voi laskea, miten hyvä bisnes on. Välillä he jäävät kiinni ja välillä eivät. Alussa he eivät ehkä aidosti tienneet tuontivaatimuksista. Välillä taas paperit ovat olleet kunnossa.

Kauheimman näkymän Kuronen kohtasi epäiltyihin liittyen viime keväänä. Hän lähti käynnille Kirkkonummella sijaitsevaan taloon, josta oli tehty eläinsuojeluilmoitus. Poliisi ja läänineläinlääkäri olivat jo käyneet paikan päällä antamassa koirille ensiapua.

- Yläkerrassa oli pieni näyttelyhäkki, jossa oli hirveässä ripuliliejussa 8-9 pentua ja emo. Vessassa pesukoneen päällä keikkui häkki, jossa oli kolme ranskanbulldoggin 3-4 kuukautta vanhaa pentua. Alakerta oli täynnä kusta ja paskaa. Pienessä leikkikehässä oli perheen oma koira ja häkissä ranskanbulldoggien väitetty emo.

Koirajoukosta ranskanbulldoggit käännytettiin lähtömaahan. Muutamien viikkojen ikäisestä pentueesta yksi oli vammainen ja se lopetettiin heti. Loput pennuista jouduttiin lopettamaan seuraavana päivänä, sillä myyjät eivät halunneet viedä pentuja takaisin Liettuaan.

Tämä tapaus on nyt mukana syyteharkinnassa.

Vain jäävuoren huippu tulee viranomaisten tietoon

Ulkomailta koiranpentuja tuovat pentutehtailijat eivät tyypillisesti välitä tuontivaatimuksista, jotka on laadittu ihmisten suojelemiseksi. On mahdollista, että rokottamattomat ja madottamattomat koirat tuovat mukanaan myös ihmisille vaarallisia tauteja.

Yleisin tuontitauti on parvoviruksen aiheuttama ripuli, joka ei tartu ihmiseen.

Eläinlääkäri osaa epäillä ulkomailta Suomeen suuntautuvaa pentutehtailua yleensä vasta, kun tuontiasiakirjoissa on puutteita tai kun suomalaiseksi väitetty koiranpentu sairastuu parvoon.

- Viranomaisten tietoon tulevat tapaukset ovat vain jäävuoren huippu. Kuronen toteaa.

Pennuille hengenvaarallista ripulitautia esiintyy eniten juuri tuontipennuilla.

- Kaikki eivät siihen kuole, mutta monesti se koituu koiran kohtaloksi. Parvo on myös valitettavan tarttuva tauti, joka säilyy maaperässä useampiakin kuukausia.

Osa laittomasti tuoduista koirista joudutaan lopettamaan. Osa käännytetään takaisin lähtömaahan. Omistajalle, joka on koiran ostettuaan siitä vastuussa, ruljanssi voi tulla kalliiksi.

Eläinsuojeluvalvoja Mira Ekholm-Martikainen tietää tapauksen, jossa laittomasti tuodusta koirasta on ensin maksettu 450 euron hinta. Sen jälkeen koiraa on hoidettu parvoripulin takia ja palautettu vaadituksi kolmeksi viikoksi lähtömaahan, jossa tuontisäädöksiin kuuluvat ehdot on hoidettu kuntoon. Kokonaiskustannukset eläinlääkärikuluineen ja käännytyksineen nousivat 2000 euroon.

- Surullisinta on, että koiria ostamalla ihmiset ylläpitävät tätä toimintaa, eläinlääkäri Taija Kuronen sanoo.

- Jos huomaat ongelmia, hälytä paikalle eläinsuojeluviranomainen. Älä pelasta koiraa, sillä seuraavalla viikolla on jo uudet samassa kurjuudessa, hän tietää.

PIPSA PARKKINEN
pipsa.parkkinen@iltalehti.fi