Nuottaniemen eläinlääkäri

PATELLALUKSAATIO

Polvilumpio eli patella sijaitsee reisiluun (femur) päässä olevassa telaurassa . Se on kiinnittynyt reisilihakseen jänteen avulla ja on itseasiassa jänteeseen muodostunut luutuma. Alaosastaan jänne kiinnittyy  sääriluun (tibia) kyhmyyn. Polvilumpio liikkuu urassa jalkaa ojenettaessa ja koukistettaessa. Se myös suojaa polviniveltä.

Patellaluksaatio on tyypillinen pienirotuisten koirien, yleensä perinnöllinen sairaus. Myös suuremmilla roduilla joilla polvikulma suorahko, voi luksaatiota esiintyä.  Patella liikkuu tavallisimmin sisällepäin eli mediaalisesti reisiluun pään nivelnastan yli. Se voi liikkua myös lateraalisesti eli ulkosivulle, mutta on harvinaisempaa pienillä roduilla. Edestakainen liike  voi vaurioittaa polvilumpion nivelen puoleista pintaa  samoin kuin reisiluun nivelnastan pintaa. Siitä alkaa aiheutua kipua koiran liikkuessa.

Luksaation syyt ovat moninaiset ja liittyvät reisiluun ja sääriluun muotoon ja asentoon, sekä jänteiden ja lihasten kiinnittymiseen polvinivelessä ja sen ympärillä sekä lantiossa.

Patellaluksaation aste ilmaistaan yleensä numeroilla 0-4, nollan ilmaistessa normaalia polvea.
3-4 asteen luksaatiot voivat olla tunnettavissa jo pikkupennulla ennen luovutusikää. Silloin myös pennun jalkojen asento ja liikkuminen ovat yleensä poikkeavia.

Polvet tarkastetaan usein vuoden iän jälkeen , ainakin jalostuskoirilla se on monella rodulla pakollinen tai suositeltavaa. Ihan kotikoirankin polvet on hyvä tarkastaa esim. vuosirokotuksen yhteydessä. Polvilumpio voi alkaa luksoitua missä iässä tahansa, jos polven rakenteissa on vikaa. Useat koirat eivät oireile erityisesti , joillakin taas on tyypillistä jalan nostoa ravissa. Voi myös olla liikkumisvaikeuksia esim. portaita kiivetessä tai hypätessä. Asteissa 3-4 koira käyttää jalkaa, mutta se voi olla puolittain koukistuneessa asennossa. 
Kaikissa asteissa voi olla täysin oireettoman oloisiakin koiria.

Seuraavassa asteikko pääpiirteissään:

Aste 1

  • On vain tutkimuksessa esille tulevaa, ei oireita liikkuessa.
  • Patella voidaan käsin manipuloimalla saada siirtymään reisiluun pään nivelnastan yli eli pois telaurasta. Se palaa kuitenkin takaisin kun ote irroitetaan.
  • Tästä myös erilainen tulkinta, jolloin riittää että lumpio siirtyy nivelnastan päälle.

Aste 2

  • Patella luksoituu polven koukistuessa  tai kiertyessä ja palautuu ojennuksessa tai käsin manipuloitaessa.  
  • Ajoittaista ontumista  tai kolmella jalalla hyppimistä tai ei oireile ollenkaan       .
  • Kuluttaa liikkuessaan nivelpintaa ja  voi myöhemmässä vaiheessa "ritistä" (krepitoida) kun lumpiota liikutetaan.
  • Varaa jalalle hyvinkin, mutta polvi ei ehkä ojennu täysin.

Aste 3

  • Patella on pysyvästi pois paikoiltaan. Se voidaan käsin palauttaa paikoilleen, mutta ei pysy.

Aste  4

  • Patella on jatkuvasti luksoitunut, eikä sitä saa käsin paikoilleen.        

 

Lievien oireiden muuttuminen  yhtäkkiä pahemmiksi, voi viitata ristisiteen vaurioitumiseen ja kannattaa aina tutkituttaa. Ristiside vaurio pitää korjata, jotta polviniveleen ei muodostu nivelrikkoa.Tosin myös korjattuun polveen voi nivelrikkoa myöhemmässä vaiheessa tulla.

Aiheuttaako liikkuva patella miten paljon  kipua koiralle , on vaikea arvioida. Useat eivät vaikuta oireilevan ollenkaan. Muodostuuko  ajan kuluessa nivelnastaan kulumaa ja nivelrikkoa, ja sitä kautta kipua koiran liikkuessa, on varmasti myös yksilöllistä. Toisaalta polven nivelrikkoa ei pystytä korjaamaan enää eli polven korjaaminen ajoissa lienee parempi vaihtoehto.

On tärkeää, että jalostukseen käytetään vain terve polvisia koiria.Koska useimmat pikkukoirat tarkastetaan heti vuoden iän jälkeen,ei tiedetä mitä muutoksia tarkastuksen jälkeen on tapahtunut . Nykyään Kennelliiton polvitarkastusohje onkin muuttunut niin, että polvet on tarkastettava uudelleen jalostuskoirilla 3v. jälkeen. Luksaatiot ennen 0/0 polvisella  koiralla eivät todellakaan kaikki ole tapaturmia, vaan huonorakenteisen polven pehmytkudokset voivat alkaan antaa periksi ajan myötä  ja polvi alkaa luksoitua.  

Leikkausmenetelmiä on monia ja sen valintaan vaikuttaa polven ja sitä ympäröivien rakenteiden muutokset, jotka ovat syntyneet luksaation takia tai jotka ovat sen aiheuttaneet. Monasti lopullinen päätös leikkaustavasta tehdään vasta leikkauksen aikana.

Kuvassa vuoden iän kieppeillä leikatun havannan reisiluiden käyrämuoto.

 

 

Lähteet ja lisätietoja:

Beale, B.: Standards of care of patellar luxation,  NAVC 8.-12.1.2005, Orlando

Janssen, L jne.: Patellar erosion in congenital medial patellar luxation in the dog, ESVOT Congress  7.-10.9.2006, Munich

Matis, U.: Patellar luxation: What to do when, SEVC Proceedings 2007

Nagaoka, K.: Treatment of severe patellar luxation in puppies, WSAVA 2003, Bangkok

Palmer, Ross H.: Medial patellar luxtion, European Veterinary Conference 2007

OFA (Ortopedic Foundation of America): Patellar Luxation

Esa Eskelinen: http://www.apexvet.fi/webclinic/patellaluksaatio.html