Nuottaniemen eläinlääkäri

KUINKA SÄÄSTÄT ELÄINLÄÄKÄRIKULUISSA

 

 

1) Anna lemmikillesi laadukasta ruokaa

Valitse korkealaatuinen valmisruoka, jossa riittävästi  proteiineja (kunnon lihaa, kananmunaa tai  kalaa, ei lihan sivutuotteita)  ja hyvälaatuisia rasvoja (kala- ja kasvisöljyjä). Suolisto, lihaksisto, luusto ja iho pysyvät hyvässä kunnossa.

Eläinkaupasta löydät varmasti sopivan ja maistuvan ruuan. Eri ruokien nettisivuilta löydät tietoa valmistusaineista. 

Hyvin sulava ruoka pitää myös jätösten määrän pienenä. Jos kakkaa tulee pussitolkulla päivässä, on ehkä syytä vaihtaa ruokaa.

Valitse mieluummin ruoka joka ei sisällä turhia keinotekoisia maku-, väri- tai säilöntäaineita. Eläintä ei kiinnosta minkä väristä ruoka on.

Monipuolinen kotiruokakin on vaihtoehto, kunhan se on myös monipuolinen ja erityisesti koiralle tehty. Proteiinia täytyy olla riittävästi. Ruokaan kannattaa lisätä myös keitetyjä vihanneksia, kylmäpuristettua rypsiöljyä, kalaöljyjä ja tarvittaessa monivitamiinivalmistetta päivittäin sekä kalkkia. Monasti on helpompi kuitenkin valita valmisruokavaihtoehto.

2) Älä vaihtele ruokaa jatkuvasti tai lisäile siihen erilaisia kotiruokia tai purkkiruokia ja koiranmakkaroita. Jos haluat siihen jotain lisätä, pidä sekin samana  ja vähäisenä esim. jauheliha, kana, raejuusto.

Pidä asiat simppelinä. Koiran/kissan  suolisto tottuu omaan ruokaan ja vältät turhat ripulit, kun annat samaa ruokaa päivittäin.

Pidä herkkupalat aika rasvattomina, kohtuumäärissä  ja yhtä laadukkaina kuin ruoka. Kuivatut lihat ja kalat ovat terveellisiä ja kevyitä herkkupaloja. Monet koirat pitävät myös porkkanasta. Kuivahtaneet , vanhat hapanleivän palat ovat myös hyviä pureskeltavia.

Useat eläinten  puruherkut ovat aika rasvaisia, minkä tuntee jo sormissaan. Niistä kertyy helposti ylipainoa.Monet herkkupalat ovat myös voimakkaasti värjättyjä ja sisältävät runsaasti säilöntäaineita.

Kaikki kutinat eivät johdu ruuasta, siis jos sinulla on korkealaatuinen ruoka. Ja jos vaihdat ruokaa yliherkkyysepäilyn takia (esim. vehnättömään, viljattomaan, eri proteiiniin) , syötä uutta ruokaa  6-10vkoa, ennen kuin päättelet vaihdon hyödyistä mitään.

 

3) Mittaa annettavan ruuan määrä, niin vältät ylipainon, joka  voi aiheuttaa  erilaisia sairauksia, edesauttaa nivelrikon syntyä  tai  aiheuttaa lisäkipuja nivelrikkoiselle koiralle.

Kupin pohjalle kaadettuna annos näyttää monasti kovin pieneltä ja voi turhaa kasvaa liian isoksi.
Aloita ruokapakkauksen annosohjeen alimmasta annoksesta.
Käytä desin mittaa tai keittiövaakaa.

Seuraa koiran/kissan  painoa   (vaaka tai ympärysmitan mittaus, kylkiluiden pitää tuntua) ja muuta ruoka määrää tarpeen mukaan.

Kastraation tai sterilaation jälkeen kannattaa yleensä heti pienentää annosta 1/4 ja katsoa miten paino kehittyy seuraavina kuukausina.

Kissalla on usein ruokaa aina tarjolla kupissa, mikä  edesauttaa hyväruokaisen yksilön lihomista. Ei kannata täyttää kuppia jatkuvasti täyteen, vaan annostella määrätty määrä vaikka kahdesti pv:ssä. Jos kissa syö kuivaruokaa hyvin, kannattaa kostea ruoka jättää kokonaan pois tai pienentää annosta. Kissoille on saatavissa myös kevytruokia.

4) Pidä iho puhtaana

Pese koira säännöllisesti. Kaikkia rotuja voi pestä niin usein kuin turkki tuntuu likaiselta tai pölyiseltä.

Puhdas iho ja karvapeite edesauttavat  ihon kunnon ylläpidossa . Lika, pöly, hilse ja tali aiheuttavat kutinoita ja raapimista sekä altistavat ihotulehduksille. Muista varsinkin takapuolen alue, johon helposti jää ulostetta tai virtsaa ärsyttämään ihoa ja aiheuttamaan tulehduksia.

Hyvällä, miedolla pesuaineella , voi koiran kuin koiran pestä huoletta niin usein kun on tarvetta.  Muista myös hoitoaineen käyttö, jos koira on kuivaihoista sorttia ja aina pitkäkarvaisilla roduilla. Kannattaa sijoittaa hyvään shampooseen, jotta ihon luonnollinen  rasvakerros pysyy kunnossa pesussa.

Koiran voi pestä myös talviaikaan vaikka ennen nukkumaan menoa. Turkki kyllä kuivuu yön aikana. Pitkäkarvaisia turkkeja voi kuivattaa myös hiustenkuivaimen miedolla lämmöllä.

Kesällä paljon uivan koiran iho on hyvä puhdistaa välillä kunnon shampoo pesulla.

Pitkäkarvaisen kissan turkki vaatii myös usein hoitoa. Irtoava karva on hyvä harjata pois, jotta kissan suolistoon ei kulkeutuisi turhan paljon karvaa. Vanhemmalla kissalla voi olla myös vaikeuksia pitää turkkiaan siistinä esim. nivelrikon takia.  Ylipainoiosella kissalla jää yleensä selän takaosa hoitamatta, koska se ei yllä sinne. Silloin omistajan täytyy harjata turkki ja pestä tarvittaessa. Muuten alue voi kutista ja sinne muodostuu takkuja.

Paljon pohjavillaa sisältävää turkkia kannattaa kammata tai harjata säännöllisesti jotta saa irtoavan karvan pois. Nykyään on hyviä pohjavillaa iroittavia välineitä esim. Furminator. Myös karsta irrottaa pohjavillaa hyvin.
Tietenkin myös muunlaisesta turkista on hyvä harjata irtoava karva pois säännöllisesti.

Pidä turkki takuttomana ja trimmauta sitä vaativa turkki säännöllisesti tai opettele itse käyttämään saksia ja trimmauskonetta. Koneita saa esim. eläintarvikkeita myyvistä nettikaupoista kohtuu hintaan. Ihmisille tarkoitetut parturikoneet eivät monasti pysty leikkaamaan kaikkia turkkilaatuja.
Myös moni yleensä ei-trimattava rotu hyötyy turkin leikkauksesta tai ajelusta, jos et jaksa hoitaa pidempää turkkia. Pesu ja kuivaus on myös helpompaa.
Turkki annattaa leikkauttaa tarvittaessa myös talvella, ennemmin kuin päästää turkki takkuiseksi ja likaiseksi. Nykyään saa hyviä talvimantteleita ja haalareita, joissa kyllä tarkenee. Voipa kutomistaitoinen tehdä koiralle oman villapaidankin.  

 

5) Tarkasta korvat säännöllisesti ja puhdista tarvittaessa.

Huuhtele korvat korvavedellä jos niihin kertyy likaa. Joillakin koirilla korvat keräävät enemmän likaa ja niitä täytyy puhdistaa säännöllisesti. Kissojen korviin ei yleensä kerry likaa. Jos pennulla tai nuorella kissalla on kuivaa, ruskeaa eritettä korvakäytävässä, voi kyseessä olla korvapunkit. Hoitoa kannattaa hakea eläinlääkäriltä.

Korvakäytävän mutkaan näkee hyvin taskulampulla. Voit myös kokeilla kostutetulla pumpulilla onko käytävässä likaa.

Kaada korvavesi korvaan ja hiero korvaa n. 30 s-2 min, ja anna koiran ravistaa vesi pois.  Kuivaa käytävä pumpulitupolla.

Hyviä korvavesiä saa apteekista ja eläinlääkäreiltä,  esim. Epi-otic, MalAceticOtic, Clean Aural, Otoclean, AniVox.
Epi-otic ja MalAceticOtic myös kuivattavat korvakäytävän, hyvä asia pesun ja uinnin jälkeen.

Poista ylimääräiset karvat tarvittaessa nyppimällä korvista. Poista harvemmin kunnolla, kuin jatkuvasti nyppimällä. Ihan kaikkia karvoja ei tarvitse poistaa, kunhan korvakäytävä saa ilmaa.
Raskaista korvista, joissa on sisäpuolella korvalehdessä paljon karvaa (esim.monet spanielit), kannattaa trimmerillä ajaa korva-aukon ympäröivät karvat pois.


Älä myöskään ylihoida korvia. Kohtuus kaikessa.
Jos korvat kutiavat ja likaantuvat nopeasti puhdistuksen jälkeen, on kyseessä yleensä tulehdus. Toistuvien tulehdusten takana voi olla esim. ruoka-aineallergia, atopia, korvan rakenteeseen liittyvät tekijät jne. 

Joidenkin koirien korvat vaativat paljon hoitoa,jatkuvaa puhdistusta ja ajoittaisia korvatippakuureja, mutta nämä toimenpiteet ovat tärkeitä eläimen hyvinvoinnin takia.Korvien kunnollinen puhdistus on kaiken korvahoidon perusta. Likaisessa korvassa eivät antibioottitipatkaan tehoa.
Kutisevien ja tulehtuneiden korvien kanssa on koiralla tuskallista olla, vaikka se ei selkeästi valitakaan.

 

6) Leikkaa kynnet säännöllisesti.

Ylikasvaneet kynnet voivat vaurioitua helpommin  ja rikkoontunut  kynsi voidaan joutua poistamaan nukutuksessa.
Kynnet voivat kasvaa myös kiertymällä ja pureutua anturan ihon läpi aiheuttaen kivuliaan tulehduksen. Tämä kannattaa pitää mielessä myös kissan kohdalla.

Jos et itse pysty leikkaamaan kynsiä, kannattaa käydä leikkauttamassa ne trimmaamossa (maksaa yleensä n. 10-15 eur). Riippuen kynsien kasvunopeudesta, leikkaus täytyy tehdä 2 vkon - 2 kk:n välein.

7) Puhdista silmät ja silmänympärykset tarvittaessa.

Pehmeä ja runsaskarvaisilla koirilla rähmä tarttuu karvoihin helposti. Silmät vuotavat myös joillain koirilla enemmän.
Jatkuvasti kosteana oleva karva ja kovettunut rähmä aiheuttavat tulehduksia silmänalusihossa ja tulehdus voi levitä myös silmään.

Poista rähmä tiheällä kammalla  tai pyyhkimällä kostealla pumpulilla.

Kissoista erityisesti lyhytkuonoisilla persialaisilla silmät vuotavat usein. Iho pitää kuivata päivittäin ja katsoa ettei iho pääse tulehtumaan.

Jos pehmeä karva on jatkuvasti märkänä, voi sitä yrittää pitää kuivana perunajauholla. Hiero perunajauhoa karvoihin ja kampaa karva sitten tiheällä kammalla. Kampaa sitten päivittäin karvat ja lisää muutamien päivien välein perunajauhoa. Vaseliini ohuelti karvoissa silmän alla, voi myös auttaa estämään karvojen ja ihon kostumista.

Voit myös pestä  naamakarvat , jolloin ne pysyvät ilmavampina. Pelkkä vesipesu riittää.
Voit leikata karvat myös lyhyemmiksi , mutta katso etteivät leikatut karvanpäät sojota silmään ja aiheuta ärsytystä. Trimmauskoneella voidaan silmien välin ja aivan silmien alla oleva karva ajaa lyhyeksi, jolloin rähmä ei tartu pitkiin karvoihin.

Jos silmiin on joutunut paljon pölyä, hiekkaa tai multaa , huuhdo silmät silmävedellä kunnolla. Ota silmävettä 5-10 ml ruiskuun ja huuhtele ruikuttamalla vettä luomien alle joka puolelle. Toista tarvittaessa. Silmävesiä saa apteekista ja päivittäistavarakaupasta. Ihmistenkin  silmävedet käyvät eläimille. Vesijohtoveteen verrattuna silmävesissä on se etu etteivät ne kirvele.

 

8) Tarkasta  suu säännöllisesti.

Varsinkin pienille koirille kertyy helposti hammaskiveä. Jo ihan nuorellakin koiralla voi olla paljon hammaskiveä. Myös isoille koirille voi sitä tulla ja varsinkin vanhemmiten.
Myös kissan suu kannattaa tarkastaa. Varsinkin takimmaiseen isoon poskihampaaseen kerttyy usein hammaskiveä.

Suun terveys on tärkeä koko eläimen hyvinvoinnille.

Paras ja halvin tapa pitää suu kunnossa on hampaiden säännöllinen harjaus. Jo 2-4 kertaa viikossa auttaa paljon. Sähköhammasharjaa käytettäessä voi riittää 7-10 päivän välein.

Monet purtavat hammastikut/luut ovat hyviä, mutta eivät vastaa hampaiden pesua. Koira puree lähinnä isoilla poskihampailla ja suurin osa hampaista ei edes kosketa purtavaa . Monet syövät luun myös niin nopeasti, ettei se ehdi paljoakaan hampaita puhdistaa. Ja pienet koirat ovat myös monasti aika haluttomia pureskelemaan mitään.
Kissoille ja koirille on saatavana hammaskiven ehkäisemiseen tarkoitettuja kuivaruokia. Niissä nappulan koko ja muoto on suunniteltu puhdistamaan hampaan pintaa, esim. Hills Oral Care.

Hammasharjaksi kelpaa ihmisten pehmeä harja  ja jo alle minuutissa pystyy puhdistamaan hampaiden ulkopinnan ienrajan. Kissalle saa myös omia harjoja.Sisäpuolta on vaikea puhdistaa, mutta sinne ei useimmilla edes  kerry  yhtä paljon hammaskiveä kuin ulkopuolelle.
Joskus sähköhammasharja on koirasta mukavampi, nopeuden ja pienuuden takia. Sillä ei myöskään tule tökittyä koiraa harjatessa, kuten tavallisella harjalla suussa hinkatessa. 
 
Koirille on omia hammastahnoja ja niitä on hyvä käyttää niiden hyvän maun takia. Pelkkä hammastahna levittäminen hampaan pinnalle, ei kyllä riitä pitämään hampaita puhtaana.

Jos hampaita ei pysty pesemään, kannattaa plakki ja hammaskivi puhdistuttaa eläinlääkärillä tarpeen mukaan. Joillakin puolen vuoden ja toisilla 3v. välein. Se on hyvin yksilöllistä.

Koirille/kissoille  on myös saatavilla suuvesiä, joilla ikeniä voidaan pyyhkiä (Hexarinse tai muu alkoholiton kloorheksidiiniä sis. suuvesi) ja joita voidaan laittaa  juomaveteen (Vet AquaDent) . Nämä voivat olla tarpeen kun pelkkä hampaidenpesu ei riitä tai ikenet tulehtuvat helposti varsinkin vanhemmalla iällä. Hammasgeeli Dentisept on myös hyvä vaihtoehto.

Koirilla joilla on voimakkaat huulipoimut, kanattaa karvat leikata mahdollisimman lyhyeksi tältä alueelta. Eläintarvikeliikkeistä saa melkoisen edullisia pieniä trimmereitä, joilla karvat on helppo ajaa lyhyeksi. Huulet kannattaa myös pyyhkiä puhtaaksi kostean ruuan syömisen jälkeen.  
Jos poimut vaikuttavat tulehtuneilta, niitä voi koittaa hoitaa esim. Hexarinse suuvedellä kahdesti pv:ssä pyyhkimällä tai hieromalla niihin Bacibact tai Sibicort voidetta kahdesti pv:ssä.

 

9) Hoidatuta sairaudet mieluummin heti eikä myöhemmin.

Pitkittynyt korvatulehdus voi kroonistua ja levitä keskikorvaan. Hoito hankaloituu ja pitkittyy.

Pieni ihotulehdus alue muuttuu laajemmaksi ja tulehdus syvenee.  Paikallishoito ei riitä , vaan voidaan joutua useamman viikon antibioottikuurille.

Kankeasti kulkevalla vanhemmalla koiralla voi olla nivelkipuja, vaikka se ei varsinaiseti valitakaan, ja ne on syytä hoitaa asianmukaisella kipulääkkeellä koiran elämänlaadun parantamiseksi. Myös kissalla hyppiminen vaikeutuu ja se näyttää joutuvan "tähtäämään" pidempään. Jotkut voivat alkaa myös agressiivisiksi, kun niitä silittelee esim. selästä jossa kipua on.

Ikenet ovat vetäytyneet, hammaskiveä on runsaasti ja hampaita heiluu. Suussa on silloin paha tulehdus ja hampaiden kiinnityskudos heikkenee. Syöminen on kivuliasta ja suussa oleva tulehdus vaikuttaa  yleiskuntoon. Moni vanha koira/kissa  nuortuu vuosilla kun suu puhdistetaan ja tulehdus hoidetaan antibiooteilla. Eläimet pystyvät kuitenkin syömään kovinkin kipeällä suulla, joten sitä ei voida pitää mittarina suun kunnosta. Ja jos suu pääsee kovin huonoon kuntoon, ovat kustannukset moninkertaiset tavalliseen hammaskiven poistoon verrattuna.

Yllä olevat ovat sellaisia joka omistajan perusasioita, jotka on helppo toteuttaa kotona, kunhan vaan siihen varaa aikaa säännöllisesti  ja totuttaa koiran/kissan toimenpiteisiin  pienestä pitäen.