Nuottaniemen eläinlääkäri

Valmistautuminen

NUKUTUKSESSA TEHTÄVÄT TOIMENPITEET
(kasvaimen poisto, kastraatio/sterilaatio, hammaskivenpoisto)


Koiran /kissan on oltava terve. Jos ennen leikkausta eläimelle on tullut sairauden oireita (yskä, väsymys, ruokahaluttomuus, ripuli, oksentelu, jne.) ota mahdollisimman pian yhteyttä. Tällaisessa tapauksessa siirretään leikkausta kunnes tilanne on parantunut.

Jos koira tai kissa on iäkäs (esim. pienempi rotuinen yli 10 v, suurirotuinen yli 8 v), olisi suositeltavaa tarkastaa maksa- ja munuaisarvot ennen toimenpidettä (peruspaneeli). Varsinkin jos eläimen juominen ja virtsaaminen on lisääntynyt tai on jotain erityisä muutoksia, kuten laihtuminen. . Voit varata ajan kohdasta "Verinäyte" .
Sydänkuuntelu on myös varsinkin pienemmillä roduilla hyvä tehdä ennen nukutusta, varsinkin  jos koira ei ole käynyt eläinlääkärillä muutamaan vuoteen.
 

Sydämen vajaatoiminnasta kärsivän eläimen nukuttaminen esim. hammaskiven poistoissa vaatii erityistä anestesia valvontaa ja lähetän tällaiset potilaat yleensä isommalle asemalle, jossa on tarvittavat laitteet intubaatiossa tehtävään anestesiaan. 

Ravinnotta 8-10 h ennen leikkaukseen saapumista. Vettä voi olla tarjolla.

Kissalle on hyvä ottaa pari paksuhkoa pyyhettä  kantokoppaan mukaan ja mahdollisesti puolen litran pullo, josta voidaan tehdä lähtiessä lämpöpullo. On tärkeää, että eläin on lämpimässä nukutuksen jälkeen.

Jos olet jalkaisin liikkeellä muista talviaikaan ja sadekelillä suojata koppa ulkopuolelta  jollain kankaalla tai muovilla, jotta eläin ei pääse kastumaan ja koppaan ei tuule kylmästi.

On hyvä lähteä kotiin autolla, vaikka olisit tullut koiran kanssa kävellen.Nukutuksessa ollut eläin voi herkästi palella ja on muutenkin väsynyt nukutusaineiden vaikutuksesta.

Kastraatiossa ja kasvainten poistossa varsinkin vatsanpuolelta, olisi hyvä jos koira ei kuraantuisi matkalla. Eli jos on kovin märkä keli, tule mieluummin autolla.

Ja jos koiraa ei ole pesty pitkään aikaan, olisi hyvä tehdä se ennen leikkausta, jotta leikkausalue olisi mahdollisimman puhdas.

 

VERINÄYTE/VIRTSANÄYTE

Jos olet tulossa verinäytteeseen, on eläin pidettävä ravinnotta 10-12h.

Virtsanäyte on hyvä ottaa etukäteen, jos epäilyksenä on virtsateiden tulehdus tai muu ongelma. Kissalta sen ottaminen ei yleensä ole kovin helppoa ja näytteen voi ottaa vastaanotolla rauhoituksessa, edellyttäen että rakossa on virtsaa. 

Virtsan olisi hyvä olla ollut rakossa vähintään 4 h. Ota näyte johonkin isompaan astiaan ensin ja kaada se sitten puhtaaseen purkkiin. Nartulla voi olla helpompi ottaa näyte ensin  johonkin matalaan astiaan. Pese alapää kunnolla ennen näytteenottoa, varsinkin jos on kyse pitempi karvaisesta eläimestä, uroksella samoin esinahan pesu auttaa saamaan näytteen johon ei ole joutunut runsaasti sekalaista bakteerikasvua virtsateiden ulkopuolelta.

Virtsanäytteen viljelystä saa tuloksen 1-2 pv:n kuluttua. Ja näytteestä tehdään usein myös resistenssimääritys oikean antibiootin valintaa varten. Toki lääkitys voidaan aloittaa ennen tulosten valmistumista, jos oireet ovat hankalat.
Veren hematokriitti ja tulehdussolut voidaan määrittää vastaanotolla käynnin yhteydessä. Muut näytteet lähetetään sertifioituun laboratorioon kotimaassa tai ulkomailla. Vastaukset saadaan kiireellisissä tapauksissa jo seuraavana päivänä tai viimeistään kahden päivän kuluttua.